Zomer in Amsterdam

on

“Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach, wie vrolijk is in de morgen, die lacht de hele dag!” En dat zit dus in mijn hoofd als ik op de bijna langste dag van het jaar om zes uur ’s ochtends klaar wakker in mijn bed lig te stuiteren. Een teken dat mijn lichaam weer helemaal uitgerust is, het eindelijk weer echt goed met me gaat en vooral dat ik toch beduidend meer energie krijg van de zomer.

Ik hou er over het algemeen niet van om te praten over het weer, maar nu de warmte zo lang op zich heeft laten wachten, vind ik dat ik er echt wel eens wat over mag zeggen. En dan heb ik dus eigenlijk niets te klagen, aangezien ik de zon onlangs nog heb opgezocht in andere landen. Maar zelfs ik vroeg me af of hij er dit jaar nog wel zin in had, of hij nog wel in staat was om Amsterdam weer tot leven te wekken.

Deze week is het hem dan eindelijk gelukt. Kinderen die spontaan de grachten in springen om even af te koelen, zonder er ook maar een moment bij stil te staan hoe vaak er wordt gepist in dit stilstaande water. Oppassen geblazen voor rondvaartboten volgeladen met toeristen die memorykaarten te kort komen om voorbijvarend Amsterdam vast te leggen. Hele ladingen datingsitebezoekers die eindelijk kunnen laten zien dat varen op de grachten toch echt wel hun hobby is. En die vervolgens op volgepropte bootjes proosten met biertjes die haast niet meer te koelen zijn. Glurend naar meisjes met nog veel te witte benen in veel te korte rokjes die op een door papa gehuurde sloep een 17e verjaardag aan het vieren zijn.

Op de fiets onderweg naar een heerlijk terras op de Amstel zie ik de meest vrolijke dingen om me heen. Het is nog een hele klus om een geschikt terras te vinden, vrije stoelen in de zon zijn schaars. Ik ben overigens niet de enige die zich afvraagt waar al deze mensen toch opeens vandaan komen. De bediening op het terras rent de benen uit hun lijf. Dit hadden ze niet zien aankomen!

Van het straatbeeld word ik alleen nog maar vrolijker. Vrolijk wapperende jurkjes en roodverbrande wangetjes. Outfits die maandenlang hebben liggen wachten en nu eindelijk hun debuut kunnen maken. Bh’s die ongewenst onder te snel aangetrokken bloemige blote truitjes zichtbaar zijn. Nog niet weggetrainde vetrolletjes die per ongeluk onder dezelfde truitjes tevoorschijn komen koekeloeren. Niemand die weet wat nu eigenlijk precies de mode van de zomer van 2013 is, dus alles wordt lekker door elkaar aangetrokken. Het maakt ons allemaal niks uit. IJsjes en wijntjes. Vrijheid en blijheid.

Dat er na één zo een heerlijke dag gelijk een onweersbui op springen staat, neem ik maar voor lief. Zo kan de natuur met zijn uitgedroogde blaadjes en oververhitte wangetjes ook weer even bijkomen. En kunnen we tenminste dankbaar lekker in slaap vallen in onze kleine, klamme, inmiddels tot broeikas omgetoverde, appartementjes. En beseffen we met zijn allen weer even hoe fantastisch zo een dag als deze is. Mijn verliefdheid op Amsterdam is in ieder geval weer aangewakkerd. Ik ben dol op de zomer!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Den schreef:

    Ik deel deze liefde!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s